Fejlesztéseink

 • Közösségszervezés 2017-18

  Alapítványunk – másik 14 civil szervezet mellett – 2017. júliusban szakmai és pénzügyi támogatást nyert a Civil Kollégium Alapítvány „Közösségszervezés 2017-18” pályázatán. Alapproblémaként azt fogalmaztuk meg, hogy Egerben (ahogy sok más településen) a cigányságnak nincs hatékony érdekképviselete. Akadályozza őket ebben az információs deficit, a tapasztalatlanság és sok más tényező. Egyéves projektünk célja, hogy felkutassuk és közösségbe szervezzük azokat a képzett, elsősorban roma fiatalokat és közösségi aktivistákat, akik képesek a helyi roma társadalom számára hiteles iránymutatást adni, és vállalják az egri romák érdekeinek képviseletét. A közösségbe szervezett roma aktivistákat felkészítjük az érdekképviseleti munkára, a helyi szintű társadalmi egyeztetésekre. A programba helyi roma és nem roma szakembereket is bevonunk, akik különböző tudásokkal, információkkal segítik a csoport munkáját.

  Tovább
 • „Együtt, közöset.” Interkulturális kapcsolatépítés hat kistelepülésen

  A 2016. május és 2017. április között, a Szomolyai Magyar Roma Egyesülettel közösen valósítottuk meg "Együtt, közöset" című projektünket. Az EEA és a Norvég Alap támogatásával hat hátrányos helyzetű kistelepülésen (Bükkszentmárton, Egerbakta, Hevesaranyos, Sirok, Szajla, Szomolya) 10-15 fős alkotócsoportokat szerveztünk, amelyek a projekt során létrehozták saját kulturális termékeiket. Így jött létre és mutatkozott be számos helyen (többek között Budapesten) az autentikus roma zenét játszó Baktarom Együttes, a szomolyai street art csoport, a szajlai fórumszínház; így kezdődött a fonott termékek készítése Bükkszentmártonban, táskák és kiegészítők tervezése és kivitelezése Sirokban.

  Tovább
 • Észak-Magyarországi Settlement Hálózat

  A Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pályázati kiírásán (Közösség és szervezetfejlesztés témakörben) nyertes "Észak-Magyarországi Settlement Hálózat" című projektünk 2013. október és 2016. április között valósult meg a régió több települését érintve. A 31 hónapos projekt keretében egy Egert és több hátrányos helyzetű kistelepülést magában foglaló, a settlement-típusú közösségi házakat, az azokat működtető civil szervezeteket és közösségeket összefogó hálózatot alakítottunk ki. Azokkal a helyi egyesületekkel, közösségekkel dolgoztunk tovább, amelyekkel már korábban megkezdtünk különböző fejlesztési tevékenységeket. További tíz szervezetet újként szólítottunk meg azok közül, amelyek részt vettek kérdőíves felmérésünkben, és/vagy tájékoztatásunk után megkerestek minket.

  Tovább
 • "Menjünk együtt!" Felnémeti tanulói hálózat

  A Svájci –Magyar Együttműködési Program Ösztöndíj Alapja által támogatott, „Menjünk együtt!” – Felnémeti tanulói hálózat című programunk szervesen illeszkedik, illetve illeszkedett alapítványunk azon tevékenységei közé, amelyek az egri Béke-telep komplex társadalmi rehabilitációját célozzák. Összességében azt, hogy a telepen élő cigány lakosság mélyszegénysége, kirekesztettsége csökkenjen, a súlyos hátrányok újratermelődési mechanizmusai megszakadjanak. A kétéves program közvetlen céljaként azt fogalmaztuk meg, hogy a Béke-telepen és környékén élő 13-20 év közötti fiatalok iskolai lemorzsolódását megelőzzük; továbbtanulásukat, szakmaszerzésüket segítjük, szociális kompetenciáikat bővítjük, és gyarapítjuk a többségi társadalomban való eligazodáshoz szükséges tapasztalataikat.

  Tovább
 • "Hét falu - egy hálózat"

  A Kárpátok Alapítvány - Magyarországgal közösen, főpályázóként valósítottuk meg "Hét falu - egy hálózat" Peremhelyzetű falvak összefogása három kistérség határán című projektünket a „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” kiemelt konstrukció keretében (TÁMOP 5.1.3). A 2011-2014 között lezajlott projekt lehetőséget adott arra, hogy hét hátrányos helyzetű kistelepülésen végezzünk intenzív fejlesztő tevékenységeket. Azóta is működő közösségi házakat hoztunk létre, igyekeztük mozgásba hozni a helyi szegény, főként roma közösségeket, és még számos egyéb eszközzel céloztuk a mélyszegénység csökkentését, a kirekesztettség, az elszigeteltség oldását.

  Tovább
 • "Észak-magyarországi civilek a munkaerőpiaci (re)integrációért"

  Az "Észak-magyarországi civilek a munkaerőpiaci (re)integrációért" című projektünk fejlesztéseinek előzményeit korábbi tapasztalataink, szakmai munkáink jelentették, valamint az az igény, hogy egy központi ingatlanban tudjuk nyújtani komplex szolgáltatásainkat, kiterjeszteni tevékenységeinket. Ennek eredményeként hoztuk létre a Felnémeti Közösségi Házat. A projekt tervezéséhez, előkészítéséhez hozzátartozott a közösségi háznak alkalmas ingatlan felkutatása, felmérése, a célterületek részletes helyzetelemzése, a célcsoportok lehatárolása és szükségleteik alapos felmérése. A projekt közvetve tizenegy észak-magyarországi kistérséget érintett, szolgáltatásaink, programjaink fókuszában viszont az Egerben és környékén élő hátrányos helyzetű, nagyrészt roma emberek és közösségeik álltak.

  Tovább
Romade logó

Kézműves termékek azoktól, akikkel dolgozunk. Vásárlásával őket és egyesületeiket támogatja.

tovább
Szeta vendégház logó

Szálláslehetőség 15 férőhelyes családi házban. Ha nálunk száll meg, hátrányos helyzetű gyerekek tanulását támogatja.

tovább
Szeta logó

Támogasson minket! Egyszeri vagy rendszeres, egyszerű bankkártyás támogatás. Köszönjük!

tovább
CKA logó EEA Norway logó EEA logó EMOP logó Hétfalu logó Svájci hozzájárulás logó